Добро пожаловать!

Приветствую на нашем блоге!
Приглашаем к сотрудничеству всех кого интересуют конкурсы, проекты, которые связаны с Европейской тематикой!

среда, 31 августа 2011 г.

День міжкультурного діалогу

30 вересня 2011 по всій Європі пройде День міжкультурного діалогу.
Головним організатором цієї події є EFIL (Європейська Федерація міжкультурного навчання).
День міжкультурного діалогу - це ще одна можливість показати, що і хто є лідером в галузі міжкультурного навчання. День міжкультурного діалогу дає можливість продемонструвати силу і солідарність, справедливість і добро, привернути увагу до основної місії нашої діяльності - робити світ, в якому ми живемо, краще.
Нині в Європі співіснують понад 70 національних та регіональних мов. У Європейському Союзі, що об'єднує 27 держав, офіційними вважаються 23 мови. Дедалі частіше у ЄС починає лунати думка, що багатомовність - це один із найбільших "активів" сучасної Європи, а кожен європеєць має знати принаймні дві іноземні мови, що допоможе у спілкування і встановленню міжкультурного діалогу представників різних країн.
Інтеграція України до Європейського простору освіти передбачає не лише участь наших учнів в європейських освітніх програмах, подорожі української молоді до країн ЄС, вивчення мов держав-членів ЄС тощо. Така інтеграція також передбачає розуміння головних принципів, основних засад, на яких ґрунтувалася і ґрунтується європейська освіта.
Процеси глобалізації, а також розширення міжнародних зв’язків потребують більш уважного ставлення світової спільноти до національної культури кожного народу. У зв’язку з цим спілкування природно поєднується з міжкультурною комунікацією, яка, у свою чергу, значною мірою впливає на успішність ділових контактів спеціалістів із різних країн. Важливою складовою глобалізації є міграційні процеси, в результаті яких зростає інтенсивність міжмовних і міжкультурних контактів. Дослідження й порівняльний опис окремих культурних особливостей з подальшим ознайомленням з ними молодого покоління допоможе запобігти переживанню ними культурного шоку при допущенні мовних і культурних помилок.
Розуміння актуальності і важливості завдання підготовки народів різних країн до участі в міжнародному (і зокрема – міжнаціональному) діалозі покладено в основу «Білої книги з міжкультурного діалогу "Жити разом у рівності і гідності"», затвердженої 7 травня 2008 р. у Страсбурзі міністрами закордонних справ країн-членів Ради Європи на 118-ій сесії Комітету міністрів. Книга перекладена українською мовою 2010 року і презентована в Одесі у травні того ж року. У своїй промові генеральний секретар Ради Європи (2004-2009 рр.) Тері Девіс, відзначив, що міжкультурний діалог є важливим для нашого часу. У світі, з часом все більш різноманітнім і нестабільнім, необхідно розмовляти, долаючи етнічні, релігійні, мовні і національні бар'єри з метою досягнення суспільної згоди та запобігання конфліктам. У перших главах «Білої книги» відзначається, що старі підходи до управління культурним розмаїттям народів світу вже не відповідають сучасному стану міжкультурних зв’язків і в усіх напрямах установлення міжкультурного діалогу увага має акцентуватися на повній відмові від старої політики асиміляції, а на перше місце висувається добровільне прагнення народів до міжкультурного діалогу. «Культурні традиції, незважаючи на те, чи є вони традиціями "більшості" чи "меншості", – відзначається в документі, – не можуть домінувати над принципами і традиціями Європейської конвенції прав людини та іншими правовими інструментами». Акцент робиться і на тому, що з міжкультурного діалогу неможливо виключити жодну сферу спілкування, чи то стосунки між сусідами, колегами по роботі, стосунки в освіті і відповідних закладах освіти, у суспільстві, і особливо – у молодіжній сфері, у ЗМІ і політиці.

Положення та умови конкурсу

Місце та час проведення:
З 1 вересня до 30 вересня 2011 року за місцем функціонування євро клубів, інших дитячих та молодіжних об’єднань. Фінальний етап конкурсу та підбиття його підсумків відбудеться на початку жовтня 2011 року. Остаточна дата, час та місце проведення будуть повідомлені окремо.

Співорганізатори:
- Управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації;
- Управління сім’ї і молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації;
- Управління освіти Кіровоградської міської ради;
- Центр Європейської Інформації обласної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського;
- Рада євроклубів Кіровоградщини.

Учасники конкурсу:
Діти та молодь віком від 6 до 18 років (учні загальноосвітніх шкіл, позашкільних закладів освіти, ліцеїв, гімназій, коледжей).

Мета та завдання конкурсу:
- формування у молоді європейських цінностей;
- поглиблення знань молоді про Європейський Союз;
- популяризація вивчення європейських мов;
- розвиток толерантності у дітей;
- виховання почуття гордості за свій народ;
- поглиблення навичок використання новітніх медіа;
- поглиблення культорологічних та фольклорних знань;
- підвищення професійного рівня та творчої активності педагогів навчальних закладів;
- впровадження в практику ефективних методів, прийомів і форм роботи з учнівською молоддю в позаурочний час;
- вивчення, узагальнення та поширення кращого педагогічного досвіду з європейських цінностей серед учнівської молоді.

Запропоновані форми проведення конкурсу:
1. Конкурс знань: вікторини, ігри на європейську тематику.
2. Художній конкурс. Конкретні види робіт визначаються учасниками конкурсу в межах одного навчального закладу. Наприклад, конкурс за участю малюнків, фотографій, плакатів.
3. Акція до Дня міжкультурного діалогу «Привіт, Європо!»
4. Конкурс літературних творів: Скласти збірку літературних композицій.

До 30 вересня 2011 року організувати та провести у своєму навчальному закладі День міжкультурного діалогу. Фотографії, відеоматеріали заходу надсилати на електронну скриньку: arualena@yandex.ru, ocdut@ukr.net до 05 жовтня 2011 року.

Крітерії оцінювання:
Актуальність, креативність, масовість, інформативність, оригінальність.

Вимоги до представлених конкурсних матеріалів:
Конкурсні матеріали надсилаються в одному примірнику українською мовою; комп’ютерний набір, шрифт 14, інтервал 1,5 в електронній версії текстового редактора Word.
У супроводжуючих документах зазначається повна адреса навчального закладу, контактний телефон, прізвище, ім’я та по батькові автора, посада.
Конкурсні матеріали, надсилати до 30 вересня 2010 року за адресою: arualena@yandex.ru /ocdut@ukr.net

Склад журі конкурсу:
1. Шатна Л.Ф. – начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, інтернатних закладів та соціального захисту неповнолітніх Управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації;
2. Останній В.М. – заст.начальника Управління сім’ї і молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації;
3. Суркова Г.П. – Директор Кіровоградського обласного ЦДЮТ
3. Журавльова О.В. – головний спеціаліст Управління освіти Кіровоградської міської ради;
4. Федорова Т.Ю. – провідний спеціаліст Центру Європейської Інформації обласної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського;
5. Арутюнян О.С. – голова Ради євроклубів Кіровоградщини.

Визначення та нагородження переможців конкурсу
1. Всі надіслані роботи будуть розміщені на блозі та сайті КОЦДЮТ.
2. Автори кращих конкурсних робіт нагороджуються грамотами та заохочувальними призами.

Координатор проекту:
Олена Арутюнян – методист КОЦДЮТ, голова Ради євроклубів Кіровоградщини, arualena@yandex.ru / ocdut@ukr.net; тел.моб. 0501725751, тел./факс: 0522225601 .

Україна моєї мрії - конкурс письмових творчих робіт

Запрошуємо Євроклуби до участі в Міжнародному конкурсі письмових творчих робіт “Україна моєї мрії”, який триватиме з 16 липня до 14 жовтня 2011 року. Переможцям - цінні призи! Читайте запрошення, знайомтесь з умовами конкурсу! Ми чекаємо на Ваші роботи!

Запрошуємо взяти участь у конкурсі «Україна моєї мрії»! Світ створюють мрійники – це відома мудрість. Все, що існує довкола, колись було чиєюсь мрією.

Україна, двадцяту річницю незалежності якої ми святкуємо цього року, теж була мрією мільйонів людей протягом століть. У 1991 році ця мрія збулась. Однак, як виявилося, тоді, мало хто уявляв, що робити далі, якою будувати незалежну Україну, яке майбутнє створювати.

Справжніх мрійників стало мало, а суспільство охопила боротьба за матеріальні цінності. Водночас, сучасний світ дуже швидко змінюється. Чи буде в ньому Україна лідером, чи лише сировинним придатком сильніших країн – все це залежить від того, які мрії та які ідеї ми сьогодні покладемо в основу нашого спільного майбутнього.

З нагоди двадцятої річниці державної незалежності України Європейська Асоціація Українців (Брюссель) та Центр розвитку суспільства (Київ) оголошують конкурс письмових творчих робіт «Україна моєї мрії».

Запрошуємо всіх помріяти, якою кожен з нас хоче бачити Україну у ІІІ тисячолітті? В якому суспільстві кожен з нас хоче жити, яку державу будувати? На яких цінностях, засадах, ідеях має створюватись майбутнє України? Що необхідно зробити, щоб омріяна Україна стала реальністю?

Умови Конкурсу

Взяти участь у конкурсі може кожен мешканець України або закордонний українець у віці від 14 років і старше. Для цього необхідно надіслати свою письмову творчу роботу на тему «Україна моєї мрії» на адресу оргкомітету Конкурсу. Роботи приймаються:
- в електронному вигляді через мережу Інтернет на електронну адресу оргкомітету konkurs-ua@ukr.net
- або в друкованому вигляді на поштову адресу оргкомітету: 01001, місто Київ-1, ЦРС, а/с «Конкурс «Україна моєї мрії».

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Письмова творча робота «Україна моєї мрії» має бути написана українською мовою, обсягом від 3 до 5 аркушів формату А-4, шрифт Times New Roman, 14 кегль, інтервал 1.5, поля стандартні.

На початку творчої роботи учасник Конкурсу має зазначити свої повне прізвище, ім’я та по-батькові, рік народження, адресу проживання (поштового листування), контактний телефон, електронну адресу (за наявності), а також тему роботи. Школярі та студенти мають зазначити назву навчального закладу, а також клас або курс навчання.

Прийом робіт починається 16 липня 2011 року, в річницю проголошення Декларації про державний суверенітет України, і завершується 14 жовтня 2011 року.

З детальними умовами Конкурсу можна ознайомитись на Інтернет-сайті Європейської Асоціації Українців за адресою http://www.ukrassociation.eu/ або на Інтернет-сайті Центру розвитку суспільства за адресою http://www.sdc-ua.org/

Всі роботи оцінюватимуться спеціальним конкурсним журі у чотирьох номінаціях:
- І номінація – роботи школярів – авторів віком від 14 до 17 років;
- ІІ номінація – студентські роботи – авторів віком від 18 до 24 років;
- ІІІ номінація – молодіжні роботи – авторів віком від 25 до 35 років;
- ІV номінація – роботи старших авторів віком від 36 років.

У кожній номінації присуджуватиметься перше, друге і третє місце. На переможців чекають цінні призи:
- за І місце – сучасний ноутбук;
- за ІІ місце – стильний нетбук;
- за ІІІ місце – електронна книга.

Роботи-переможці будуть опубліковані в провідних засобах масової інформації України. Найцікавіші роботи, які не стануть переможцями конкурсу, будуть відмічені заохочувальними призами та грамотами.

Якщо у вас є мрія про майбутнє України, якщо ваша мрія здатна запалити серця та вселити віру людям, неодмінно опишіть її та надішліть вашу роботу на Конкурс «Україна моєї мрії»!

Ми переконані, що здатність суспільства мріяти визначає його можливість творити власне майбутнє. А отже Україна наших мрій неодмінно стане реальністю!

З усіх питань, що стосуються участі та підтримки Конкурсу «Україна моєї мрії» звертайтеся до відповідального секретаря Конкурсу Валерія Савицького за електронною адресою: konkurs-ua@ukr.net або телефоном: +38-050-544-75-23

Євроклуби Кіровоградщини цікаво і насичено провели літо 2011 року.

«Багатогранне відчуття переповнює серця, творяться нові мрії та зустрічі, здійснюються бажання, фонтаном б’ють емоції»,- такі чудові відгуки залишили євроклубівці Кіровоградщини після насиченого враженнями літа 2011.
Найактивніші члени Ради євроклубів Кіровоградщини КОЦДЮТ були запрошені до тематичного загону літнього табору «Бригантина» де мали можливість відпочити, спілкуватись та будувати спільні плани на майбутній навчальний рік. Найбільш цікавими були організовані у рамках загону та усього табору концерти, конкурси, змагання. Протягом 21 дня діти і дорослі(керівники євроклубів - вожаті тематичного загону) відпочивали, сміялись, розважались, купались у чудовій річці Синюха, проводили цікаві заходи, тематичні дискотеки.
Фото заходів можна переглянути тут: https://plus.google.com/welcome?gpinv=AGXbFGwmMUWynOIey8QntaooRPLaZYiUizg7rR4EBgGtbabvek05BtRNDSi65eK-oDT_kPmkk0eW08KlQD7VMZdnNnnhFslCj3vHXwMewpkmvxLpja8T77k#photos/117136457156366442080/albums/5646578245544245649
Чотири представники євроклубів нашого регіону, а саме: Лисонь Олександра, Мелінов Денис, Максимов Роман, Яна Сапожникова (Євроклуб «Надія» КОЦДЮТ та Євроклуб «Єдність» Гімназії №9), в рамках проекту Європейського Союзу "Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році" узяли участь в підсумковому літньому таборі Бахчисарайського району АР Крим, який став заключною подією в рамках цього проекту. Проект за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні виконувала Всеукраїнська громадська організація “Українська асоціація європейських студій”. Під час перебування у таборі учасники євроклубів мали можливість обміну досвідом та заохочення мережевої співпраці між найбільш активними євроклубами з 14 областей України – учасниками цьогорічного проекту ЄС, а також планування подальшої мережевої діяльності Євроклубів України. Євро-табір відкривав Золтан Салаї, керівник відділу політики, преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні, разом з яким євроклубівці обговорили питання участі молоді в реалізації європейського вибору України, а також практичні результати проведених ними регіональних тренінгів з волонтерства, що були присвячені Європейському року волонтерства. Під час табору учасники євроклубів будували нові команди, вчилися скаутським навичкам, здійснили підйом на Мангуп-кале, збирали сміття у пакети, чим допомогли місцевій екології, побували на екскурсії по руїнах Херсонесу, дізнавались про стародавню історію Криму, насолодились купанням у Чорному морі, обмінювались власним досвідом євроклубівської діяльності та участі в європейських програмах для молоді. Наші активні євроклубівці отримали призи та заохочувальні подарунки від Представництва ЄС в Україні.
Фото заходів можна переглянути тут: https://plus.google.com/welcome?gpinv=AGXbFGwmMUWynOIey8QntaooRPLaZYiUizg7rR4EBgGtbabvek05BtRNDSi65eK-oDT_kPmkk0eW08KlQD7VMZdnNnnhFslCj3vHXwMewpkmvxLpja8T77k#photos/108812490178607700320/albums/5644413760453376305/5644413760435563378
Представники найактивнішої молоді євроклубів Кіровоградщини відвідали Міжнародний дитячий табір у м. Колобжег (Польща). Назавжди дітям запам’ятається екскурсія до морського маяка, рибацького та морського порту, яхтового клубу, міського музею у Колобжегу, екскурсія до столиці Західнопоморського воєводства – м. Щецин, столиці Німеччини – м. Берлін, яскраві концерти у рамках Міжнародного фольклорного фестивалю. І, звичайно, дружба української та польської молоді залишиться з нами на усі роки.
Фото заходів можна переглянути тут: https://plus.google.com/welcome?gpinv=AGXbFGwmMUWynOIey8QntaooRPLaZYiUizg7rR4EBgGtbabvek05BtRNDSi65eK-oDT_kPmkk0eW08KlQD7VMZdnNnnhFslCj3vHXwMewpkmvxLpja8T77k#photos/117136457156366442080/albums/5646581571588724593
Табір моєї мрії.
Особисто мені табір дуже сподобався. По-перше, це нові і цікаві знайомства, а по-друге, атмосфера табору була дуже дружня. Вразила мальовнича гірська природа. Кожен проведений день у таборі був різноманітним. Сумувати не доводилось, було багато цікавих заходів на європейську тематику. Особливо запам’ятався «Євротеатр» та «Євроквест». Дуже цікавим було спілкування з Представником ЄС та обговорення з ним нагальних проблем.
Лисонь Олександра,
Євроклуб «Надія»
Кіровоградського ОЦДЮТ


Корисний досвід.
Особливо сподобалась неформальна обстановка та атмосфера табору. Особливої уваги, на мою думку, заслуговує «Євротеатр» та гра «показуха». Цікаво, що більше 15 хвилин зайняло відгадування юних європейців та їх координаторів таке усім знайоме слово - «толерантність». Безперечно цікавим досвідом було проведення «Євроквесту», навчання скаутській справі та підкорення гірської вершини Мангуп-Кале.
Маю надію, що це не остання зустріч такого формату.
Мелінов Денис,
Євроклуб «Єдність»
Кіровоградська Гімназія №9

Незабутні враження.
За час перебування у літньому таборі ми здобули багато досвіду у проведенні тренінгів та рольових ігор. Спілкуючись з учасниками активних євроклубів України ми отримали безліч позитивних вражень та вирішили кілька нагальних питань, які стосуються не лише координаторів євроклубів, а й самих учасників. Дуже цікавим був екологічний похід на Мангуп-Кале, під час якого ми дізнались про стародавню історію цього місця та зробили його чистішим. Запам’яталась екскурсія на руїни міста Херсонес та купання у Чорному морі. З нетерпінням чекатиму наступної зустрічі з новими друзями з євроклубів України.
Романов Максим,
Євроклуб «Єдність»
Кіровоградська Гімназія №9

вторник, 2 августа 2011 г.

ЄС відкрив нову грантову програму для українських громадських організацій

вропейський Союз оголошує конкурс проектів в Україні у рамках програми «Розвиток недержавних структур та органів місцевого самоврядування».

Загальна мета конкурсу – зміцнення потенціалу, технічних та політичних навичок недержавних структур та органів місцевого самоврядування в Україні для посилення підзвітності та прозорості державного сектору на всіх рівнях та у всіх сферах.

Основні цілі конкурсу:

- побудова ефективнішої функціональної активності недержавних структур та місцевої влади у сферах: відповідального управління у державному секторі (включаючи бюджетне планування та прозорість закупівельних процедур); реформування державної служби та державного управління; впровадження антикорупційного законодавства та закону «Про доступ до інформації»; прозорості та відкритості діяльності влади, зокрема, у таких сферах, як енергетика, освіта, охорона здоров’я та забезпечення населення соціальними послугами;

- підтримка тематичних коаліцій недержаних структур з метою вимоги якомога більшої підзвітності державних адміністрацій на всіх владних рівнях, тим самим, сприяючи появі спільних заходів, у яких братимуть участь недержавні актори та органи місцевої влади;

- створення ініціатив із залученням великої кількості зацікавлених сторін, а також використання нових медіа та інформаційних технологій для скорочення рівня бідності у довготерміновій перспективі;

- розробка концепцій та мобілізація сил недержавних структур та органів місцевого самоврядування для підтримки та залучення ширшої частини населення;

- сприяння освітнім ініціативам, спрямованим, зокрема, на удосконалення державного сектору, боротьбу з корупцією, розвиток нових соціальних медіа та різних інформаційних технік.

Загальна сума, доступна у рамках конкурсу проектів, - 950 тис. євро.

Останній термін подачі проектних заявок – 30 вересня 2011 року.Заявка та інші супровідні документи мають бути подані англійською мовою.
З усіх питань щодо конкурсу просимо контактувати з Представництвом Делегації Європейського Союзу в Україні.
Тел.: +38 044 390 80 10
Факс: +38 044 253 45 47
Вул. Круглоуніверситетська, 10, м. Київ

Міжнародний конкурс “Аліанте 2011 – Україна”

Шановні друзі,
запрошуємо вас взяти участь у даному заході
та розповсюдити дану інформацію


Міжнародний конкурс
“Аліанте 2011 – Україна”

на тему: “Чи обізнані ви з питань
міжнародної безпеки та діяльності НАТО?


Конкурс є вмілим поєднанням перевірки теоретичних знань та фізичної і психологічної витривалості, що проводиться для учнів загальноосвітніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації. Складається конкурс з трьох основних етапів: І – написання теоретичної роботи-есе та відповідей на поставлені запитання; ІІ – військово-спортивні змагання; ІІІ – пізнавальна подорож в країни – члени НАТО, з відвіданням військових баз та інших міжнародних структур.

Конкурс “Аліанте 2011 – Україна”, який ініційовано Молодіжним центром Атлантичної Ради України для учнів загальноосвітніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів (віком 14-19 років) проводиться в рамках Державної програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України.
Проект “Аліанте” – це щорічний міжнародний учнівський конкурс, який започатковано в 2000 році чеською асоціацією “Ягелло 2000” для визначення знань про Міжнародну безпеку та НАТО серед школярів. За одинадцять років свого існування конкурс набув широкої популярності та міжнародного визнання. З кожним роком постійно зростає кількість учасників конкурсу, а також країн-учасниць. За час існування конкурсу в ньому брали участь команди з Чехії, Польщі, Словаччини, Румунії, Литви, Латвії, Естонії, Угорщини, Нідерландів, Німеччини, Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Грузії та України. Сайт конкурсу: http://www.project-aliante.org
Мета конкурсу: сприяти поширенню інформації та розумінню процесів інтеграції України до європейських та євроатлантичних структур співробітництва та безпеки. Конкурс діє в напрямку реалізації завдань Річної національної програми співробітництва Україна - НАТО на 2011 рік.
В Україні конкурс “Аліанте” проходить за сприяння та підтримки: Громадської Ліги Україна-НАТО, Центру інформації та документації НАТО, Міністерства оборони України, Генерального штабу збройних сил України, Держкомтелерадіо України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства закордонних справ України, Посольств країн-учасниць конкурсу, ТВ програми “Фактор безпеки”.
Журі конкурсу: відомі фахівці з питань міжнародних відносин, представники громадських, державних та міжнародних установ.

Конкурс буде проведено протягом липня-вересня 2011 року

І етап (теоретична робота) липень - серпень 2011 р. Оголошення конкурсу. Презентація конкурсних запитань I етапу.
- Реєстрація команд. Створіть у Вашому навчальному закладі команду з двох чоловік. Якщо Вам не вдасться створити таку команду у Вашій школі, Ви можете звернутися до свого друга чи подружки з іншої школи чи іншого міста. Надішліть реєстраційну форму на нашу електронну адресу до 10 серпня
- Надання відповідей на поставлені запитання до 15 серпня.
- Визначення переможців та оголошення 20 команд фіналістів на сайті конкурсу.
ІІ етап (військово-спортивні змагання). 21-24 серпня 2011 року на базі Морського центру спеціальних операцій в м. Очаків (Миколаївська область).
- Фінал конкурсу. Презентація команд. Презентація есе. Зустріч з членами журі.
- Інтелектуальні ігри, дебати, тести. військово-спортивні змагання. Підведення підсумків.
- Визначення та оголошення переможців ІІ етапу конкурсу “Аліанте 2011 – Україна”. Нагородження переможців сертифікатами та грамотами.
ІІІ етап Завершальний захід (винагорода для переможців): вересень 2011 року: десятиденна автобусна пізнавальна подорож 10 команд-переможців до країн-членів НАТО.

В цьому році конкурс “Аліанте” присвячений 20 - річчю співробітництва України з НАТО, яке пов’язано і збігається в часі з набуттям Україною Незалежності та має сприяти кращому розумінню «конструктивного партнерства», яке характеризує сучасні відносини між ними. Йдеться також про обізнаність щодо завдань Річної національної програми співробітництва в 2011 році, її пріоритетів, особливостей і визначальних сфер, зокрема невійськових, їх зв'язку з проведенням необхідних реформ та сьогоднішнім життям пересічних громадян. У зв’язку з особливою увагою саме до практичного виміру цього співробітництва вже сама підготовка та проведення конкурсу мають стати для учасників реальною можливістю щодо вивчення, дослідження та інформаційного поповнення історії його розвитку, зокрема конкретними фактами і прикладами співпраці на регіональному і місцевому рівнях.
Відзначення 20-річного ювілею фактично вперше надає можливість долучитися до спільного пошуку та оцінки як всього періоду розвитку цих відносин так і їх причин та змісту. Таким чином, учасникам пропонується взяти участь в підготовці доповненого Літопису співробітництва, який буде включати відповідні матеріали (документи, факти, цифрові данні, спогади, приклади, тощо) різноманітного співробітництва України з Альянсом, які крім узагальненої інформації мають, майже вперше, містити конкретні дані про підтримку його окремих членів.
З цією метою, кожна команда учасників:
По-перше, має написати есе (розміром до 2 сторінок), на одну з визначених тем:
1. 20 років співробітництва і партнерства України з НАТО: в чому переваги, можливості і здобутки для України і Альянсу?
2. Регіональний вимір партнерства України з НАТО: якими є практичні здобутки і можливості на прикладі окремого регіону та невійськових сфер співпраці?
3. Участь України в миротворчих місіях під егідою міжнародних організацій: яка їх мета, здобутки та перспективи?
Есе мають бути надіслані до Оргкомітету до 18 серпня 2011 року.
По-друге, підготуватися, також, до участі в конкурсах щодо обізнаності зазначеного співробітництва в різних, зокрема, невійськових сферах, їх обговоренні, захисту кращих есе - на вищезазначену тему під час Конкурсу в м. Очаків, результатом яких має стати поповнення Літопису.
По - третє, має надіслати (до 15 серпня 2011 року) переконливі, але якомога стислі відповіді на наступні запитання:
1. Як Ви розумієте «позаблоковий статус» та продовження «конструктивного партнерства» в відносинах України з НАТО: в чому, якщо є, переваги, що змінилося?
2. Назвіть нові підходи і сфери співпраці з обох сторін з 2010 року і на майбутнє, (регіональні приклади), зокрема за результатами візиту до Києва Генсека НАТО в 2011 році? Назвіть регіони України, які, протягом багатьох років, пов’язані з окремими напрямками цієї співпраці.
3. Відповідно до РНП-2011 в Україні має буде започаткований щорічний День євроатлантичного партнерства. Коли саме і в зв’язку з якими подіями, на Вашу думку, його слід відзначати, яким має бути його зміст (можлива програма заходів)?
4. Назвіть на яких правових засадах Україна здійснює свої відносини і співробітництво з НАТО сьогодні? Тобто, чи зберігається попередній рівень і механізми співпраці?
5. В яких сучасних операціях Альянсу Україна приймає участь?(зокрема, разом з РФ?) Чи передбачається їх збільшення?
6. Чому і яким чином НАТО приймає участь в операції проти Лівії?
7. В чому полягає проблема участі України в ПРО: можливості і сучасні підходи до них?
8. На думку А.Ф. Расмуссена «конструктивне партнерство» України з НАТО має сприяти її європейській інтеграції і це вже здійснюється. Спробуйте довести або спростувати це твердження. Морський центр спеціальних операцій
9. В яких міжнародних військових навчаннях приймає участь Україна в 2011 році, та в чому користь і основний сенс активної участі країнських підрозділів і частин в цих заходах?
10. ОДКБ – основні характеристики організації. Чи можна ОДКБ розглядати як альтернативу НАТО? Сьогодні НАТО не визнає ОДКБ, чому? Чи корисно для України стати членом ОДКБ?
Реєстраційна форма
“Аліанте 2011 – Україна”


№ п/п Прізвище, ім’я,
по-батькові Дата народження В якому класі чи на якому курсі навчаєтесь Домашня адреса,
e-mail, тел. Назва школи, адреса, e-mail, тел.
П.І.Б. директора навч. закладу
1. Учасник №1

2. Учасник№2

3. Запасний гравець (якщо є)



Зацікавлені в Вашій участі в даному заході на всіх його етапах
в якості учасників, членів журі, партнерів та активних відвідувачів


Якщо у Вас виникнуть будь-які запитання стосовно конкурсу Аліанте 2011 та для отримання більш детальної інформації, просимо зв'язатися з нами:

Контактна адреса: Молодіжний центр Атлантичної Ради України:
03194, м. Київ, вул. Литвиненко-Вольгемут 1Г, оф. 403
тел.: +38 050 3870020, +38 050 5289949, факс 8 044 2765251;
e-mail: youth_centre@ukr.net,
www.yataukraine.org.ua

Щодо конкурсу «Аліанте» писати на електронну пошту:
aliante@ukr.net

Координатор проекту: Оксана Григор’єва, президент Молодіжного центру Атлантичної Ради України.